Fotoboek maken: een aantal tips

Het Maken van een Fotoboek

Heb je nog een heleboel foto’s op je telefoon en harde schijf staan waar je eigenlijk niets meer mee doet, maar die je wel wilt bewaren? Dan is een fotoboek maken een goed idee. Het kost even wat tijd, maar je zult uiteindelijk heel blij zijn met het resultaat. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips waar je op moet letten als je online een fotoboek samenstelt!

Foto’s sorteren

Vroeger maakte men veel minder foto’s toen er nog geen digitale fotocamera’s en smartphones waren. Af en toe maakte je een foto en als het rolletje vol was, dan liet je de foto’s ontwikkelen en die stopte je dan in een mapje. Tegenwoordig hebben we de luxe om veel foto’s te maken en achteraf de mooiste uit te zoeken. Het nadeel is wel dat het een stuk minder overzichtelijk wordt. Soms heb je de keuze uit tientallen of zelfs honderden foto’s die lang niet allemaal even leuk zijn. Begin daarom eerst met het sorteren van de foto’s. Deel ze bijvoorbeeld in op datum en verzamel ze op een plek, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.

Wat voor thema?

Een fotoboek kan allemaal thema’s hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een fotoboek vullen met foto’s van de eerste maanden van een baby of een mooie reis. Bedenk dus van tevoren welke onderwerpen je in een fotoboek wilt hebben en maak hier een aparte map voor aan op je computer. 

Eerste selectie

Welke foto’s moeten er in het album komen? Deze vraag is best lastig als je de keuze hebt uit veel foto’s. Begin met het bekijken en selecteren van de beste foto’s als je bijvoorbeeld tien foto’s van nagenoeg hetzelfde moment hebt. Je mag echt best kritisch zijn!

Soort album

Online fotoalbums geven je veel keuze qua vorm, maat en materiaal. Kies een soort fotoalbum wat bij het onderwerp past. Ook moet je je bedenken waar je het fotoboek voor wilt gaan gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een fotoboek dat je cadeau wilt doen aan vrienden of familie, dan is een boekje met zachte kaft erg geschikt. Wil je het boek als een soort koffietafelboek voor thuis gebruiken? Dan is een harde luxe kaft in een groot formaat weer beter geschikt. 

Andere afbeeldingen

Je kunt ook andere afbeeldingen dan alleen foto’s toevoegen om het fotoboek nog levendiger te maken. Voeg bijvoorbeeld toegangstickets of vliegtickets toe. Ook tekeningen van je kinderen zijn een goed idee. Je kunt deze gewoon inscannen en vervolgens als afbeelding toevoegen aan het online fotoboek. 

Formaat foto’s

Je fotoboek wordt interessanter om doorheen te bladeren als je veel afwisseling aanbrengt. Dit kun je doen door foto’s van verschillende formaten toe te voegen. Maak leuke combinaties door bijvoorbeeld meerdere kleine foto’s op een bladzijde neer te zetten. Of laat een grote foto op twee pagina’s afdrukken. Wees creatief!

Opmaak

Bij het maken van een fotoboek kun je veel variëren met kleuren en vormen. Wil je liever een strak beeld, dan is een witte of zwarte achtergrond natuurlijk ook mogelijk. Houd je het rustig, dan komen de foto’s sowieso beter tot hun recht. 

Bijschriften

Een fotoboek hoeft niet alleen maar uit foto’s te bestaan. Kleine bijschriften zijn namelijk wel zo handig voor later. Je herinneringen worden dan veel makkelijker getriggerd als je leest waar de foto precies gemaakt is. Daarnaast zijn bijschriften ook handig in het geval je de foto’s aan anderen laat zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.