Altijd op zoek naar het perfecte plaatje? Zo doe je het zelf!

Fotograferen met een Goede Camera

Of je nu op zoek bent naar een update van je profielfoto op LinkedIn, je juist je Instagram feed naar een nieuw niveau wilt tillen of te maken hebt met een uit de hand gelopen hobby. Het is altijd interessant om betere en mooiere foto’s te kunnen maken. Waar je dit dan ook voor wilt gebruiken. Dus, alle amateurfotografen opgelet. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om jouw fotografie skills naar een hoger niveau te tillen. Lees je mee?

Kies je stijl en target

Om beter te worden in fotograferen kun je natuurlijk steeds een duurder en nieuwere camera kopen. En eerlijk is eerlijk, goede foto’s beginnen met goed materiaal. Maar tegenwoordig kun je met je nieuwe iPhone ook kwalitatief hele goede foto’s schieten, waar sommige digitale cameratoestellen zelfs niet aan kunnen tippen. 

Belangrijker is dat je een eigen huisstijl ontwikkeld. Dus wat wil je dat jouw foto’s uitstralen en wat wil je met je foto’s bereiken? Wil je volledig zwart-wit gaan of kies je voor kleur? Ga je voor haarscherpe foto’s of wil je de focus op een ding leggen? Het maakt niet uit wat je stijl is, als je maar consequent bent. Als je eenmaal een eigen huisstijl hebt gekozen dan is het belangrijk om dit ook voor al je foto’s vol te houden. Wil je een natuurfotograaf worden, focus je dan op natuurbeelden. Ben je liever met mensen bezig? Dan past portretfotografie misschien beter bij jou. De keuze is helemaal aan jou!

To filter or not to filter

Daarnaast zijn er tegenwoordig een heleboel presets beschikbaar die ervoor zorgen dat al je foto’s dezelfde bewerking of filter krijgen. Dit zorgt voor uniformiteit van al je foto’s en kan daarom bijdragen aan een evenwichtige Instagram feed met veel beelden die bij elkaar passen. Zulke presets kunnen je tijd schelen, maar je moet goed bepalen of dit bij jouw stijl past. Het gebruik van filters kan ook snel ‘nep’ aanvoelen. Bedenk dus goed wat jij wilt uitstralen met je foto’s op anderen. 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Je hebt ook niet in een dag leren fietsen, dus het is ook niet eerlijk om te verwachten dat je meteen een topfotograaf bent. Slechts enkele onder ons hebben een geboren talent voor fotograferen, maar het grootste gedeelte van ons zal dit toch echt moeten leren door te oefenen. Maar dat geeft niet, want dat is juist één van de leukste onderdelen van fotografie. Trek erop uit met je camera en zoek naar gewillige slachtoffers. Leg je lief vast op de gevoelige plaat of vraag je beste vriend, buurman of moeder om model te staan. 

Zijn er geen slachtoffers in de buurt? Geen probleem. Je huisdier is ook altijd een perfect model om je fotografie kunsten op te oefenen. Of ga de natuur in en leg bloemen, planten en dieren vast. Oefen met scherpte en experimenteer! Alleen op deze manier kom je achter jouw unieke stijl.

Er is natuurlijk niks mis met inspiratie opdoen op internet en in je beginfase probeer je de stijlen die je aanspreken wellicht wat na te doen. Maar uiteindelijk schiet jij jouw perfecte plaatje het beste met jouw unieke stijl. Ontdek daarom eerst wat dat is door veelvuldig te experimenteren en je strategieën bij te stellen naar mate je meer leert.

Wees trots op je eigen werk!

Ben je klaar en helemaal tevreden? Dan is het tijd om je foto’s te laten afdrukken. Kies zelf je formaat, kwaliteit en kleurtinten. En daarna hoef je alleen nog maar een mooi plaatsje in huis te zoeken voor je perfecte plaatje. Genieten maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.