Slimme tips voor de beginnende professionele fotograaf

Startende Fotograaf

Je hebt de stap gemaakt, je wilt beginnen als professionele fotograaf. Maar hoe pak je dat op een slimme manier aan? Hoe zorg je ervoor dat je naamsbekendheid krijgt? We helpen je in dit artikel op weg met een aantal slimme tips voor de beginnende fotograaf.

Richt je op een specifieke doelgroep

Hoe specifieker je doelgroep, hoe beter je daarop kunt richten. Je kunt misschien alle soorten foto’s maken, maar het is wel goed om je in een bepaalde soort foto’s te specialiseren. Ben je bijvoorbeeld goed in het schieten van natuurfoto’s? Dan kun je denken aan het aanbieden van workshops op dat gebied. Of wil je je richten op het fotograferen van kinderen of bruiloften? Natuurlijk kun je wel meerdere specialisaties hebben, maar daar richt je dan bijvoorbeeld een apart gedeelte voor in op je website. Verdiep jezelf ook in de doelgroep. Wie zijn ze, welke interesses en doelen hebben ze en welke mediakanalen gebruiken ze? Hoe meer je over ze weet, hoe beter je ze kunt aanspreken.

Onderscheid jezelf van de rest

Op het gebied van fotografie is er best veel concurrentie. En daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de rest. Dat kan zijn door een origineel aanbod of slimme acties, door een unieke soort foto’s of bijvoorbeeld door een bijzondere campagne te lanceren. Neem mensen mee in je verhaal en laat je allermooiste foto’s zien op de website. Natuurlijk kun je wel kijken wat de concurrenten doen, maar geef daar altijd je eigen draai aan.

Laat je werk op een originele manier zien

Natuurlijk kun je je foto’s en je portfolio laten zien op je website, maar er zijn nog veel meer originele manieren om je werk te laten zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van bedrukte mokken met foto? Zo vallen je foto’s op een bijzondere manier op. Of maak een fotokalender met je allermooiste foto’s en deel deze uit. Misschien willen ze die kalender wel jaarlijks krijgen of kopen!  

Maak gebruik van de juiste tools

De juiste tools maken je werk een stuk gemakkelijker. Denk bijvoorbeeld aan fijne software voor je boekhouding. Misschien vind je boekhouding helemaal niet leuk, maar de juiste software maakt het een stuk eenvoudiger en daardoor leuker. En wist je dat je heel makkelijk foto’s online kunt bewerken? Om je te helpen bij het afdrukken van foto’s, bieden we op deze website nog een hele handige vergelijkingstool aan. Maak een bookmark van alle handige tools die je kunt gebruiken tijdens je werk. Daar heb je uiteindelijk alleen maar voordeel van! 

Zorg voor een goed netwerk

Natuurlijk kun je daarvoor een medium zoals LinkedIn gebruiken, maar het kan ook helpen aanwezig te zijn op bepaalde vakbeurzen. Ben je bijvoorbeeld een huwelijksfotograaf? Zorg er dan voor dat je daar contact legt met bezoekers of mensen bij stands en vergroot je netwerk. Een eigen stand is natuurlijk ook goed, maar zorg er dan wel voor dat je een leuke beursactie hebt die de aandacht trekt. 

Met behulp van de tips in dit artikel kun jij goed van start als beginnende professionele fotograaf. Stap voor stap krijg je meer naamsbekendheid en kun je misschien wel van je hobby je beroep maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *